onsdag 20. mai 2015

BegravelsePå mandag fikk vi den triste beskjeden om at min svigermor var gått bort. Hun var syk de siste årene og bodde på sykehjem. Vi har vært klar over at det gikk den veien, men selv om vi var forberedt, kommer det allikevel som et lite sjokk.

Det er rart å tenke på at for hvert gammelt menneske som dør, er det en epoke som er over. Det er jo slik livet er. Alle blir vi født og alle skal vi dø. Det er jo ingen som har overlevd livet.

Selv om en du kjenner dør når vedkommende er svært gammelt, er det uansett veldig trist og spesielt når det er i nær familie. Nå var ikke jeg så heldig at jeg ble kjent med min svigermor, da hun allerede var svært syk da jeg traff min kjære. Heldigvis fikk hun bo de siste årene på et flott sykehjem der de ansatte var helt fantastiske og behandlet de eldre med den respekten som de har krav på.

Jeg har sagt det før og jeg sier det gjerne igjen:

Bruk de gamle mens de lever.

Nå jeg snakker om "bruk", mener jeg at man skal benytte seg av all kunnskapen som de eldre sitter inne med. Det er altfor sent å angre på at man ikke snakket mer med dem mens de levde. Bruk tid sammen med dem og forsøk å gi dem mange gleder i hverdagen. Gå på konditori, gå tur, gjør noe morsomt sammen, sitt i sofaen over en kopp kaffe og SNAKK med dem. Prat menneske til menneske og ikke ovenfra og ned. Ha tålmodighet med dem og bli ikkr irritert hvis de gjentar seg selv eller roter litt innimellom.

Sliter de med hukommelsen/alzheimer eller liknende. Ikke korriger dem hvis det de sier er "helt bak mål". Det vil bar få dem til å føle seg små og dumme i forhold til andre. Det kan til og med gi dem angst fordi tingene er helt annerledes enn du tror.

Hvis et eldre menneske sier noe slikt som "jeg må jo betale for hotellrommet mitt" når han eller hun tror hun er et annet sted enn på sykehjemmet, svarer du "det skal jeg ordne". Forteller du vedkommende at "du er jo på et gamlehjem", kan dette skape angst hos den gamle.

Nå er jo ikke jeg noen "spesialist" i dette, jeg bare skriver hva jeg mener. Om detter er rett eller feil når det kommer til pedagogikk, har jeg ikke peiling på. Jeg vil bare at de eldre skal føle seg trygge.

Da jeg mistet min mormor, følte jeg nesten at verden falt i grus. Det var hun jeg snakket med når jeg hadde det tungt. Det var hun som kom da folkehøyskolen som jeg gikk på, hadde avslutningsfest og det var hun som lært meg å strikke. Jeg angrer bare sånn på at jeg ikke ga meg selv mer tid sammen med henne.

Da hun fikk kreft og lå på Haukeland, var jeg på besøk nesten hver eneste dag, men jeg har allikevel dårlig samvittighet for at jeg ikke gjorde mer. Spesielt i ungdomsårene. Jeg opptrådte til tider ganske så respektløst overfor eldre mennesker, selv om jeg knapt hadde noe tenåringsopprør.

Slik er det kanskje med de fleste tenåringer. Eldre mennesker OG foreldrene er bare en byrde som en er nødt til å ha rundt seg, ellers kunne man klart seg fint uten. Trodde man.

Det er først når man kommer litt oppi årene at en oppdager hva man har mistet når eldre familiemedlemmer dør.

RIP
alle som har levd et langt liv
og som nå sover