onsdag 17. august 2016

Du kan da ikke gå sånn!


Mange av oss, meg selv inkludert, har endel ekstra ballast som vi gjerne vil ha gjort noe med. Noen klarer det fint og andre sliter litt mer med å få bort denne ekstravekten.

Det som har slått meg de siste årene, er hvor "fit" en skal være, uansett alder. Vi som har levd en stund, har gjerne et mer avslappet og humoristisk holdning til kroppen vår, derfor er det desto rarere å se dette fitness-tyranniet litt fra utsiden.

Yngre mennesker blir sjokkert når de hører om jevnaldrende som ikke trener. "Jamen, du MÅ gå på treningssenter. Du kan ikke se slik ut", har jeg faktisk lest på et forum. "Du MÅ begynne å jogge", "du MÅ begynne å ta protein".

Ungdommen kaller folk som er slanke, men utrente for TYNNFEIT. En kan gjerne være tynn, men en skal for guds skyld ikke har noe ting som tyter utenfor bukselinningen. Da finnes du ikke attraktiv og kan bare gå hjem å legge deg, hvis du ikke skal på treningsstudio da og svette bort noen kroner.

Du er heller ikke attraktiv på kjærlighetsmarkedet hvis du ikke har stramme muskler og null fett på kroppen. Akkurat på den fronten har samfunnet blitt utrolig overfladisk. Du er ikke noe å satse på hvis du ikke har en flott kropp, en god jobb med god inntekt og et godt sted å bo.

Det som er rart er at de samme menneskene klager over at det finnes folk på treningsstudioene som er feite og/eller gamle kjerringer og gubber og dette er selvfølgelig veeeeldig ekkelt. For ikke å snakke om de som GÅR på tredemøllen. Da blir de hysteriske. Tredemøller skal nemlig løpes på. Aller helst skal du ikke begynne å trene når du har passert 30 og du skal heller ikke trene hvis du ikke er fit fra før, men hvordan skal folk som ikke har trent en time i ungdommen og har litt løs hud og fett hengende rundt omkring kunne bli spreke hvis de ikke går på helsestudio? Joda, de kan gå tur og joda, de kan begynne å jogge, men det er ikke så mange som klarer å jogge noe særlig hvis de har noen kilo for mye.

Noen går på helsestudio som et ledd i opptrening etter skade, f eks slag eller ulykke. De trener ikke kondisjon, de trener styrke og balanse og dette er i samråd med fysioterapeut. Jeg synes virkelig at dere unge på treningssenter må vise litt romslighet hvis dere ser et menneske som forsøker å gjøre sitt beste når det kommer til å trene seg opp. De får dårlig samvittighet når dere står der og sukker mens dere himler med øynene.

Vi var vel litt utålmodige mot våre eldre vi også, men karma is a bitch og vi forstår nå hvordan våre besteforeldre hadde det med opprørske tenåringer, som var verdensmestre i alt. Jeg vet at dagens unge kommer til å møte seg selv i "full-fart-døren" med et smell når de har passert 40.

Jeg mener ikke at vi skal la være å trene, men til dere unge: Forsøk å gå litt ute istedet for å løpe på en tredemølle og løfte vekter. Naturen er gratis og det er flust av treningsmuligheter i naturen. Ikke bare løping.

NATUREN ER GRATIS. Kom deg ut og bruk kroppen. Ta gjerne litt styrketrening underveis på turen ved å bruke armhevinger. Ta tak i en solid grein og heis deg opp og ned etter armene.

Finn en stein, som du kan hoppe opp på for å trene styrken i beina.

Når du er ferdig med turen og hvis været og bakken tilsier det, legg deg ned på bakken og pust rolig med magen, ikke bare lungene. Slapp helt av i alle msukler mens du puster. Du kommer garantert til å føle deg bedre og lykkeligere enn i et treningsstudio pluss at du får mer overskudd og livsglede.