lørdag 4. april 2015

Moffelitens vei til vellykket hjortestek


Jeg tenkte jeg skulle dele fremgangsmåten til en vellykket hjortestek og andre typer stek. Jeg har brukt denne metoden hver gang det serveres stek her i huset og den fungerer utmerket. Steken har aldri vært så saftig som når jeg har stekt den på dette viset.

1 - 2 dager før du skal ha steken i ovnen, smører du den inn med salt og pepper, pakker den inn i aluminiumsfolie og legger den i kjøleskapet.

Den samme dagen som du skal steke den, tar du den ut fra kjøleskapet 1/2 - 1 time før den skal i ovnen. slik at den blir litt romtemperert. Skjær opp 3 små gulrøtter og del 1/2 løk i båter.

"Svi" steken raskt i stekepannen. Da forsegles yttersiden av kjøttet.

Legg løken og gulrøttene rundt steken, i langpannen. Fyll på med litt vann, evt bruk stekepose (uten å ha på vann, selvsagt). Sett inn steketermometeret slik at spissen er i midten av steken. Jeg pleier å sette dette inn på langs.

Forvarm ovnen til 75 grader. Sett inn steken når ovnen er klar og stek til termometeret viser 60 - 65 grader. Det er viktig at kjøttet stekes på så lav temperatur som mulig. Dette unngår at steken blir tørr.

Ta steken ut, men la steketermometeret være i steken. På den måten vil det renne minst mulig saft ut. Pakk steken inn i aluminiumsfolie og kok poteter, grønnsaker og saus. La folien være på til steken skal skjæres opp. Først da fjernes steketermometeret.

Skjær steken pent opp. Server med poteter, rosenkål, syltetøy, fløtestuede kantareller, syltetøy, portvinssaus/fløtesaus med litt tyttebær og/eller enebær i.