lørdag 24. mai 2014

Hundeeiere. Grøss og gru...


Hva ER det med oss "forbannede" hundeeiere? Noen av oss har tydeligvis en mangel på iq og klarer ikke å sette oss inn i andre menneskers følelser når det kommer til hundehold. Jeg har vært og kommer til å bli hundeeier, men allikevel forstår jeg meg ikke på enkelte individ av den arten jeg selv tilhører.

Frustrasjonen min dreier seg om folk som ikke klarer å ha hunden i bånd - uansett. "Den er jo ikke farlig", "den vil jo bare leke" og det berømte sitatet "det er dyreplageri å ha hunden i bånd. Den MÅ jo få løpe fritt!".
Disse sitatene er verdenskjente og brukes av hundeeiere jorden rundt. Hvis du synes det er dyreplageri å ha hunden din i bånd - ikke skaff deg en. Båndreglene er for å beskytte andre dyr mot hundeangrep og å beskytte hunden DIN mot å bli angrepet av andre hunder.

Jeg har fått dugelig kjeft av ikke bare en, men flere hundeeiere som jeg har tilsnakket pga deres tankeløse holdning til å ha hund i bånd. Jeg husker spesielt en eier, som jeg må si, nok ikke hadde like mye håndbagasje enn oss andre. Han hadde en diger schäfer som han aldri kunne holde i bånd. Da den kom bort til Oscar, forsøkte jeg å få den bort ved å dytte den. Da fikk jeg dette gullkornet fra eieren: "Hvis du hadde fortsatt med den dyttingen, ville den bitt deg". Da svarte undertegnede "Hvis den er så farlig burde du ha den i bånd. Dessuten har hunden min kennelhoste og hvis du lar hunden din nærme seg min, kan jeg garantere deg at den blir smittet og det blir IKKE noe hyggelig hverken for deg eller hunden din".

Oscar hadde kennelhoste på den tiden. Den smittet utrolig lett. Jeg var på kontroll med han hos vetrinæren for å få den årlige vaksinen. På venteværelset var det en hund som hostet og det var nok til at Oscar fikk viruset. Etter den tid, brukte jeg kennelhoste-advarselen hvis det kom løsbikkjer bort til oss. Jeg kan garantere at eierne fikk kontroll på hundene sine ganske så fort.

http://www.dagbladet.no/2014/05/24/nyheter/innenriks/bandtvang/hund/dyrenes_nyheter/33458256/

Linken ovenfor dreier seg om løse hunder som dreper bufe og ville dyr fordi disse tankeløse hundeeierne ikke har den evnen til å tenke fremover. Jeg er faktisk enig med reineiere og saueeire at de skal skyte hunder som går til angrep på andre dyr. Det er KUN eierens ansvar hvis et dyr blir bitt ihjel eller skadet og det er EIERENS SKYLD HVIS HUNDEN HANS/HENNES BLIR SKUTT. Det er ingen andre sitt ansvar. Enkelt og greit.


Hunder, og spesielt store hunder, har drapspotensial
Du bør også, som hundeeier, tenke på hva du utsetter hunden din for ved å ha den løpende løs. At den kan bli skadet ved at den går bort til en aggressiv hund som eieren holder i bånd nettopp fordi den er aggressiv mot andre hunder, er noe du alltid skal ha i hodet. Det ligger et enormt ansvar på oss som er hundeeiere og lover og regler er det nettopp fordi de skal beskytte andre dyr mot at din hund angriper og beskytte DIN hund MOT å bli angrepet.
Etter min mening skulle det vært påbudt med hundeskole for alle hundeeiere. Man skulle kunne bevise at man er en god hundeeier. Det skulle vært påbudt å ha med seg "hunde-sertifikatet". Hadde man ikke det, vanket det en større bot.

Jeg ser på meg selv som en ansvarsfull hundeeier fordi jeg evner å sette meg selv inn i andres situasjon når jeg er ute med hunden min. Jeg HAR latt hunden min løpe omkring, men jeg brukte alltid langline på han når han skulle være "Fri!". Det var jo litt knotete å bruke langlinen hele tiden siden snurret seg rundt busker og kratt, men Oscar lærte "å gå andre veien" og da ordnet det seg uten at jeg måtte snurre opp linen.

Når jeg sier langline, snakker jeg IKKE om Flexibånd. Langline er et vanlig tau på x-antall meter.

Når det gjelder Flexi-bånd, har jeg sett en del feilbruk av dette. Må man bruke dette båndet, skal det IKKE festes i halsbåndet. Det skal festes i sele. En annen ting med Flexibånd vs. langline, er at Flexibåndet lærer hunden din å dra og det er ikke særlig lurt. Du kommer til å få et større problem når du skal få hunden din til å gå fint ved siden av deg.

Bruk langline istedet. Litt mer jobb med denne, men mye bedre. Denne kan du jo bruke når du skal lære hunden din "Apport!" og "Bli!" og andre morsomme nødvendigheter.

Ha en god og trygg sommer som ansvarlig hundeeier.