onsdag 26. mars 2014

Moralske egg

I kveld dukket det opp en film på Facebook om 752 høns som eieren "løslot", hvis jeg kan bruke det ordet. Disse hønsene var burhøns og det var fantastisk å se dem oppleve den nyvunne friheten. Tårene sto i øynene miner, eller rettere sagt: De rant.

Det er så viktig å være bevisst når man kjøper egg. Det viktigste er faktisk ikke vår helse, men helsen til de som produserer for oss (les; Dyrene).
Nå skal jeg ikke skrive om alle disse dyrene. Jeg har valgt å skrive om høns denne gangen.

Disse stakkars, små krekene sitter i et nettingbur der de ikke får rørt seg. Vingene får de aldri strukket ut og er de så uheldige å verpe for små/for lite egg, vanker det avliving.

Jeg er strålende glad for at jeg er blitt vegetarianer på mine gamle dager, men nå skal jeg forsøke å bli mer bevisst på hvilke egg jeg putter i meg. Jeg kommer kun, og det gjør jeg jo allerede til å kjøpe økologiske egg, men jeg er ikke helt sikker på om disse hønsene har det bedre. Jeg er hvertfall så heldig å ha en mor som kjenner noen gode og snille hønseholdere og jeg kommer til å kjøpe med meg en mengde egg når jeg er hos min mor.

Smaken på disse moralske eggene er 100 ganger bedre enn de økologiske, frittgående eggene. Plommen er mørkegul og det er sånn den skal være. Jeg er spesielt glad i de små eggene. Da kan jeg jo spise 2 stykker. Jeg har det inntrykket av at folk helst vil ha store egg, men der er jeg og min mor omvendt. Vi liker dem små.

Nedenfor videoen opplyses det om hva som kreves for å ha et økologisk hønsehold og eggproduksjon


Økologisk hønsehold tar hensyn til naturlig adferd
I hønsehus med økologiske høner skal det være tilgang på dagslys. Kunstig lys er bare tillatt som tilleggs-belysning.
Minst en tredjedel av gulvarealet skal være fast og dekket med strø (halm, flis, sand, torv eller annet). Sandbad er viktig for reinhold og velvære og strø gir mulighet for næringssøk.
Hønene skal ha tilgang til vaglepinne. Vaglene skal være plassert slik at hønene kan få ro og søke tilflukt fra stress. Antall og størrelse skal være tilpasset flokkens omfang og fuglenes størrelse. Verpehøns skal ha tilgang på verpekasse.
Regler for økologisk eggproduksjon
Økologisk eggproduksjon skiller seg fra konvensjonell produksjon med hensyn til fôr, stell og bygninger, og må følge "Regler for økologisk landbruksproduksjon". Disse reglene kommer i tillegg til regler for konvensjonelt hønsehold.
Økologiske høner skal ha økologisk dyrket fôr. I hønsehuset tas det mer hensyn til hønenes naturlige atferd. Minst en tredel av gulvarealet skal være fast, dvs. uten spalter eller strekkmetall. Dyretettheten inne er begrenset til 6 høner/m² i økologisk drift.
I tillegg skal hver økologiske høne ha tilgang til minst 4 m² utendørs luftegård i minst en tredel av livet, og når værforholdene tillater det. Slike luftegårder skal være dekket hovedsakelig av vegetasjon, gi rimelig ly og gi dyra tilgang til mat og vann. I tillegg til mosjon, sandbading og næringssøk kan de spise småstein ute, noe de trenger i muskelmagen for god fordøyelse.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det hadde vært hyggelig om du ville legge igjen en liten melding.