torsdag 24. juli 2014

19 gode råd til hvordan du og hunden din skal overleve i varmen

Jeg er nok ikke alene om å slite i varmen. En slik varme kan være en påkjenning både på kropp og sinn og jeg har funnet noen råd som kan hjelpe på dette, Tipsene er hentet fra en svensk nettisde.

1. Fukt kroppen
Skyll hender, underarmer og føtter i kaldt vann for å kjøle ned kroppen. Det er for eksempel nok å skylle håndleddene i ti sekunder på hvert håndledd, så holder kroppstemperaturen nede i en time. Sitter du og jobber i varmen, ha en bøtte med vann stående for å putte føttene når du har behov for det. Husk å ha håndkle under føttene. Ligger du på stranden, kan det være herlig å ha med en sprayflaske med vann som du sprayer kroppen med.

2. Ta det rolig og gjør dette på en smart måte
Du behøver ikke å drive på i ditt vanlige tempo når det er så varmt ute. Hvis du beveger deg mens du er varm, blir du bare enda mer varmere. Lytt til kroppen din og ta det gjerne med ro frem til kvelden, hvis du kan. Dette gjelder spesielt hvis du jogger, sykler, går tur eller annen aktivitet.

3. Pass på at nakken er i skyggen
Fukt et håndkle og legge det over føttene, hodet og/eller helst nakken. Det er nemlig i nakken at kroppen regulerer temperaturen. Ved å holde den fuktig og/eller i skyggen, kan du få kroppen, til å kjøle seg ned.

4. Kjøl ned sengen
Putt puten i noen plastikkposer og legg den i kjøleskapet noen timer før du skal sove. Hodet ditt vil ligge veldig kjølig i sengen, gjerne på silke- eller satenglaken samt pute av samme stoff. Dropp gjerne den varme dynen og ha heller et dynetrekk over deg.

5. Ikke sov naken
Det er jo herlig å sove uten klær i denne varmen, men ikke gjør det. Ha på en tynn nattkjole i bomull. Denne vil transportere bort evt. svette i løpet av natten.

6. Solbeskyttelse
Sitt i skyggen og bruk solhatt når solen er på sitt høyeste. Bruk også en solkrem som beskytter godt, ikke bare mot UVA-stråler, men også UVB-stråler. Pass også på at du bruker høy nok solfaktor.

7. Forsøk å hold rommene som du bruker, kjølige
Ha persiennene/markisene nede for unngå å få sollys inn. Invester i en stor vifte, gjerne en som står på gulvet da denne er letter å flytte rundt. Bruk den på soverommet om natten. Hvis du vil at viften skal kjøle mer effektivt, kan du plassere en skål med is rett foran den.

8. Bruk tynne, løstsittende klær
Klær kan faktisk kjøle deg mer ned enn om du ikke hadde hatt klær på kroppen, så lenge det er riktig type klær. Bomull, silke og lin er fine stoffer å bruke. Bruk lyse farger ettersom svart og andre mørke farger bare vil absorbere mer lys og gjøre kroppen din varmere.

9. Drikk mye vann
Vann er den beste tørsteslukkeren. Drikker du brus, vil du bare bli tørstere når det er så varmt. Hvis du tisser mer enn vanlig, er dette et tegn på at du trenger mer vann. Før du drar på stranden, fyller du noen vannflasker som du legger i fryseren i noen timer og tar med deg. Da vil vannet holde seg kaldt i flere timer og du slipper å drikke det lunkne vannet.

10, Spis riktig mat
Krydret mat er bra å spise i varmen. Dette gjør at du svetter mer og og svetten avkjøler kroppen når den fordunster. Her er det viktig å DRIKKE NOK VÆSKE!

11. Gå barfot hvis det er mulighet til det
Å gå med sko og sokker når det er så varmt, fører bare til ubehag. Gå barfot så ofte du kan.

OG NOEN RÅD TIL HUNDEEIERENE TILSLUTT
Husk at hundene sliter minst like mye i varmen som vi gjør.

Når du går tur, ha alltid med en 1,5 liters flaske og en liten drikkeskål til hunden.

IKKE lurft hunden midt på dagen. Gå heller tidlig på morgenen eller sent på kvelden.

Hunden svetter under potenen og kjenner også den svært varme asfalten, så gå helst ett sted der den kan gå på bakken.

Kjøl hunden ned ved å dusje den i passelig kaldt vann. La den gjerne få bade så ofte du har mulighet til det gjennom dagen.

Får den heteslag, kjøl den ned ved å legge den litt i vannet og så legge den i skyggen.

La ikke hunden din løpe når det er så varmt.

Husk på at hunden er et levende vesen  med følelser og prioriter hundens behov, spesielt nå i varmen