fredag 6. desember 2013

Legenden om Juletreet - Lys til Nattsvart Jord - Helene Bøksle

Vanen med å plassere lys i vinduene i deseber stammer antagelig fra før-kristen tid, som en del av vinter-solfesten. Denne legenden viser hvordan den kristtne kirke forandret skikken ved å representere lyse og freden i Kristus.

Det var en gang for lenge siden, en gammel skomaker og kona hans som bodde i Østerrike. Selv om de var veldig fattige, delte de alltid det lille de hadde med andre. Hver aften satte de et lite lys i vinuet i den lille stua si, som et tegn på gjestfrihet for alle veifarende  som måtte trenge ly fro natten.

Gjennom årene ble den lille landsbyen deres plaget av krig og hungersnød, men som om en ukjent kraft, vernet dem, led skomakeren og kona hans mindre enn de andre i landsbyen.


Så en julekveld samle landsbyboerene seg for å diskutere de vanskelige forholdene de levde under. "Det er noe spesielt med skomakeren og kona hans", sa en. "De slipper alltid unna ulykkene våre. Hva er det de gjør annerledes enn oss andre?"
"La oss sette lys i vinduene våre. Kanskje det er det som verner dem for alt det vonde", sa en annen.

Den natten ble det tent lys i vinduet i alle hjem og så  - før solen sto opp, kom en budbringer med store nyheter til landsbyen: Det var fred! Da takket landsbyboerne Gud for å ha gitt dem fred og sverget at de alltid skulle sette lys i vinduet på julaften.

Og denne nydelige skikken spredte seg ut over verden. Og hver julaften lyser verden opp av millioner av lys med sitt budskap om kjærlighet, glede og fred.