torsdag 7. august 2014

SÅ vondt

Jeg er utrolig lei meg nå. Jeg kikket inn på Facebook isted og der har en god og langvarig fb-venn lagt ut en "etterlysning" på bonden som skjøt og drepte en løs hund for noen dager siden. Slikt er bare vondt å lese. Jeg er selv glad i dyr og har hatt flere hunder, men jeg klarer heldigvis å se saken fra flere sider enn bare en.

Jeg skal ikke si hvem som har rett eller hvem som tar feil. Det er ikke min oppgave. Bonden skjøt hunden. Det er riktig. Han sier han skjøt i nødverge da hunden løp løs og det var i nærheten av beitende gårdsdyr, ettersom jeg har forstått. 

Hundeieren sier at hunden var ved hans side og den var veldressert og han hadde full kontroll på den.

Så langt er alt klart.

Hvem som har rett, vet ikke jeg, men en slik sak har mange sider, eller farger som jeg liker å kalle det. Klart en bonde blir redd for buskapen sin hvis det løper løse hunder i nærheten. Bonden kan jo ikke vite om eieren har kontroll på hunden. Han skulle ikke skutt hunden sålenge den ikke gikk til angrep på gårdsdyrene. Det er nå så.

Ansvarlige hundeeiere har bånd på hundene sine, spesielt nå man er i nærheten av sau, kyr og andre utsatte dyr. Dette er uavhengig av båndtvangen. En kan aldri stole 100% på en hund. Hunder er gjerne impulsive og kan plutselig finne ut at "her var det mange morsomme dyr, kanskje jeg kan løpe bort til dem og se om de vil leke med meg". 

Ansvarlige bønder passer på dyrene sine, holder gjerdene iorden , slik at bufeet holder seg der de SKAL være. De skal se til at dyrene deres ikke volder skade på annen manns eiendom og så lenge hunden ikke angriper, holde våpenet innelåst i et skap. Det at du har våpen, betyr ikke at du skal skyte alt som beveger seg, selv om det kommer inn på din eiendom.

INGEN skal ta seg til rette og INGEN står over loven. Hverken på den ene eller andre måten.

Jeg synes utrolig synd på hundeeieren som mistet hunden sin og hjertet mitt blør for han og evt familien hans. Jeg tror ikke det var hans intensjon da han kontaktet pressen at saken skulle få en slik stygg vending. Nå vet jo ikke jeg om han eller bonden har familie. Jeg orker faktisk ikke lese om denne triste saken. Jeg bare plukker opp det jeg har hørt. Hvis disse to har familie/barn, ber jeg dere om å tenke litt på barna. Evt bondens barn går nå rundt og er livredde for at noe skal skje pappaen og hundeeierens evt barn, synes det bare er dumt. De har nok med sin egen sorg.

Du kan aldri få samme hunden igjen og sorgen etter et slikt familiemedlem er stor, spesielt når det er så traumatisk som dette. Sorgen kommer aldri til å slippe, men den vil bli lettere etterhvert. Jeg mistet også en ung hund, som da var bare 3 år. Hun hadde angrepet en gutt og jeg bestemte meg da for å avlive henne dagen etter. Det var det eneste riktige å gjøre. Sorgen er der fremdeles og hun dukker opp i drømmene mine ganske ofte.

Jeg håper at eierne til Tønnes vil få trøst og husk kjære venner: Livet gir deg mange slag og mange tap, men man klarer allikevel å se fremover litt etter litt. 

Ikke ta loven i egne hender. Stol på at rettsvesenet er der for oss og vedkommende som skjøt, får nok sin fortjente straff der,

PS: Fb-vennen fjernet jeg fra vennelisten, fordi jeg ikke klarer å ha venner som oppfordrer til vold. Frp'er eller ikke Frp'er...


2 kommentarer:

  1. Huff ja, fryktelig trist sak! Jeg må nok tilstå at jeg er mest på hundeeierens side likevel. Jeg skjønner bondens problem, men jeg synes likevel at han gikk for langt da han bare skjøt hunden. En sånn skyt-først-spør-etterpå-mentalitet blir bare galt uansett.

    SvarSlett
  2. Jeg er enig med deg. Det finnes litt for mange skyteglade bønder. Nå står jo både hundeeieren og bonden på sitt, men jeg håper at politiet klarer å finne ut hva og hvordan om en stund. Det er trist når folk, som setter lovlydighet over alt, tar loven i sine egne hender og begår kriminalitet. Dette er rett og slett en vond sak, for begge parter vil jeg tro §:o)

    SvarSlett

Det hadde vært hyggelig om du ville legge igjen en liten melding.