lørdag 14. juni 2014

10 gode grunner til aldri å bruke flexibåndDet er mange gode grunner til at flexibånd ikke skal brukes på hunden din. Dette båndet kalles "latmannsbånd" på godt norsk. Grunnen til dette er vel rett og slett at enkelte tror at det er lettere å holde kontroll på hunden.

Det er det ikke. Det er derimot svært farlig å bruke dette båndet, både for hunden, andre dyr og ikke minst deg selv. Du har ingen kontroll hvis hunden løper ut og en stor hund kan gjøre stor skade, til og med på deg selv.

Lær heller hunden innkalling. Finn et inngjerdet sted, eller et annet trygt sted der du kan øve på dette. Under en slik øvelse, bruker du heller langline, som du fester i en SELE, ikke halsbåndet. Bind linen til noe som er festet godt. Da kan du trene hunden på en mengde øvelser, som Hent! Bli! Kom! og alt annet som ditt hjerte begjærer.

Jeg må ærlig innrømme at jeg har brukt flexibånd selv, men sluttet med det da jeg oppdaget hvilke skader dette kunne forårsake.

Her er noen eksempler:
1. Lengden på flexibåndet, som kan bli opptil 8 meter lar hunden gå såpass langt fra eieren at det nesten er umulig å få kontroll på hunden hvis det skulle oppstå en farlig situasjon.
En hund i flexibånd er ofte istand til å løpe ut i gaten/veien, eller komme i kontakt med mennesker eller hunder, som ikke ønsker kontakt.

2. I eksempel nr 1, eller hvis hunden din kommer i kommer i nærheten av en aggressiv hund, er det så og si umulig å få kontroll på situasjonen. Det er mye lettere å få kontroll - og/eller beskytte en hund som holdes i et vanlig kobbel.

3. Den tynne snoren til flexibåndet kan ryke, spesielt hvis det er en stor og kraftig hund som løper ut i full fart. Ikke bare kan dette føre til at hunden og dyret den jager kan bli skadet, men snoren kan slå tilbake og skade den som holder i båndet.

4. Hvis hundelufteren vikler seg inn i snoren, eller tar tak i den i et forsøk på å dra hunden til seg, kan det resultere i brannsår, rifter og i verste fall amputasjon. Mange har også blitt dratt overende av en hund som har løpt så langt snoren rekker og fortsatt med løpingen. Dette kan forårsake kraftige skrubbsår, brukket ben og det som verre er.

5. Hunder har også fått grusomme skader pga det plutselige og kraftige rykket i nakken, som skjer når de løper til enden av snoren. I tillegg til alvorlige skader i nakken, avrevet luftrør og skader i ryggsøylen.

6. Flexibånd gir hunden flere muligheter til å trekke, slik at båndet blir stramt. Dette kan andre hunder misforstå som aggresjon og som derfor kan gå til angrep.

7. Håndtaket på disse båndene er klumpete og du kan derfor lett miste grepet og det resulterer jo i at hunden din kan forsvinne.

8. Utav samme årsak, vil mange hunder og spesielt de som er nervøse, bli skremt av lyden når håndtaket av flexibåndet blir dratt etter dem. Det vil forårsake at de bare fortsetter å løpe for å komme bort fra det som skremmer dem. Dette kan jo være farlig nok. Den stakkars hunden vil da tolke det dithen at lyden av håndtaket, som blir dratt bortover, er noe som jager den. Dette fører til at hunden fortsetter å løpe og stressnivået og redselen stiger. Selv om dette scenarioet som regel ender uten fysiske skader, kan det psykiske traumene være store. Den kan faktisk bli redd, både for kobbelet og for å gå tur.

9. Som størsteparten av fleksibelt utstyr, vil flexibåndet også få slitasje over tid. Enten at snoren nekter å strekke seg, trekke seg inn igjen.

10. Flexibånd er en dårlig ide å bruke på hunder, som ikke er lært opp til å gå ordentlig ved siden av eieren i et vanlig kobbel. Flexibånd vil lære hunden til å dra når den går i bånd fordi den har lært at ved å trekke, vil båndet bli lengre.

Denne informasjonen har nå fått meg til aldri å bruke flexibånd mer. Jeg kommer aldri til å kjøpe et slikt igjen. Skal hunden min løpe litt rundt omkring når vi er på skogstur, bruker jeg vanlig langline.

Skal du ha hunden din med på tur og ikke ønsker å ha den i bånd, lær den innkalling! Dette er det viktigste hunden kan lære. Har den lært det ordentlig og du stoler 110% på den, kan du slippe den hvis det ikke er dyr eller mennesker rundt omkring som kan bli skadet/redd av at hunden din løper litt.

I tillegg:
RESPEKTER BÅNDTVANGEN!

Husk at det er en grunn til at den er der.


God tur!